Loading ...

Αχαΐα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά - Εκκενώνονται χωριά

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή Αργυρά της Αχαΐας και φούντωσε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην περιοχή Αργυρά της Αχαΐας και φούντωσε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων.

Νέο μέτωπο ξέσπασε πριν από λίγα ώρα στη Μαγούλα. Στην περιοχή έχουν σπεύσει Πυροσβεστικές δυνάμεις.

Με δάκρυα στα μάτια και πόνο οι κάτοικοι που διαμένουν σε σπίτια ανάμεσα στον οικισμό της Μαγούλας και στη θέση Παλιάμπελα στο Άνω Καστρίτσι, εγκατέλειψαν τις οικίες τους παίρνοντας μαζί τους μόνο τα απαραίτητα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατόίκων πλέον δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς καθώς οι φλόγες έφθασαν κοντά στην αυλή του σπιτιού της. Στο σημείο βρίσκονται πυροσβέστες για να περιορίσουν τη φωτιά και να μην καεί το σπίτι ενώ κατέφθασαν στο σημείο και εναέρια μέσα.

Εν τω μεταξύ, μάχη με το χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς σε Καστρίτσι και Πλατάνι, πριν πέσει το φως της ημέρας.

Την ίδια ώρα διαδοχικές αναζωπυρώσεις σημειώνονται σε περιοχές στην Αχαΐα, όπου οι Πυροσβεστικές δυνάμεις μετά από πολύωρη μάχη είχαν επιτύχει να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά.

Στη θέση Τσίπιρα στο Καστρίτσι και Τσελέικα στο Πλατάνι σημειώθηκαν πριν λίγο αναζωπυρώσεις με αποτέλεσμα να σημάνει εκ νέου συναγερμός. Επί ποδός οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Στη μάχη έχει ριχθεί και ο Στρατός με πεζοπόρο τμήμα, όπως επίσης η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και εθελοντές από τα Βραχνέικα.

Οι κάτοικοι έχουν βγει με τα λάστιχα έξω από τα σπίτια τους, προσπαθώντας να σώσουν τις περιουσίες τους. Επίσης συναγερμός σήμανε πριν λίγο από τις δυνάμεις πυρόσβεσης που επιχειρούν στο Πλατάνι καθώς η ξαφνική αλλαγή στη φορά του ανέμου οδηγεί το μέτωπο της φωτιάς προς την παλαιά εθνική οδό και την παραλία του Δρεπάνου.

Εντωμεταξύ, ολοκληρώθηκε το Συντονιστικό, όπου η τοπική ηγεσία ενημέρωσε τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα.

Αποπνικτική είναι όμως η κατάσταση στο κέντρο της Πάτρας λόγω της ισχυρής πυρκαγιάς «βρέχει» αποκαίδια στην πόλη, που τα φέρνει ο άνεμος, ενώ ο ουρανός έχει σκοτεινιάσει, αφού τα σύννεφα του καπνού κρύβουν τον ήλιο, ενώ η μυρωδιά από τον καπνό είναι παντού αισθητή.

Στον τόπο των πυρκαγιών παραμένει ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σιγαλός.

Ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαϊας Γιώργος Παπανδρέου, πάει εκτάκτως στην περιοχή μετά την ενημέρωση που είχε από τον Απόστολο Κατσιφάρα και τον Νίκο Δένδια.

Αναστάτωση επικράτησε νωρίτερα, όταν η φωτιά πλησίασε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, με πυροσβέστες, κατοίκους και συγγενείς ασθενών, να ρίχνονται στη μάχη και να καταφέρνουν να σβήσουν τη μικρή εστία της φωτιάς.

Οι ασθενείςς εξέρχονταν με μάσκες. Για προληπτικούς λόγους δόθηκε εντολή για την εκκένωση των εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης.

Στο Κάτω Καστρίτσι στην οδό Βενιζέλου αυτή την ώρα κάτοικοι προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έφτασε στις αυλές των σπιτιών τους με κουβάδες στα χέρια. Ωστόσο αρκετοί κάτοικοι αρνούνται να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, παρά τις εκκλήσεις του Δήμου και της πυροσβεστικής, προκειμένου να μην απειληθεί η υγεία τους και να διευκολυνθεί το έργο της πυροσβεστικής. Πάντως σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική υπηρεσία Πατρών η φωτιά έχει κάψει μόνο κάποιες αυλές σπιτιών στο Κάτω και στο Άνω Καστρίτσι ενώ δεν έχει καεί κανένα σπίτι.

Σημειώνεται ότι έχει εκκενωθεί και το Πλατάνι και το Άνω Καστρίτσι.Στην περιοχή βρίσκονται λεωφορεία για να μεταφέρουν τους κατοίκους, ενώ ο δήμος Πατρέων έχει μεριμνήσει για την φιλοξενία τους.

Στο σημείο μάχονται 33 οχήματα με 65 πυροσβέστες και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν οκτώ αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα ενώ αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων με 50 πυροσβέστες και 20 οχήματα από την Ήπειρο, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα.. Σημειώνεται ότι λόγω των ισχυρών ανέμων τα καναντέρ δεν μπορούσαν εξ αρχής να επιχειρήσουν με αποτέλεσμα τα ελικόπτερα να αναλάβουν την προσπάθεια για να "κρατήσουν" τη φωτιά μακριά από το ΠΛατάνι, κάτι που δεν κατέστη τελικά εφικτό.

Με επείγον έγγραφό του προς το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Θ. Μπούφη ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι πέντε δημοτικές κοινότητες Σελλών, Αργυρών, Ανω Καστριτσίου, Κάτω Καστριτσίου, Πλατανίου και Δρεπάνου.

Στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής σπεύδει ο υπουργός Δημ.Τάξης Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συντονίζει την επιχείρηση της κατάσβεσης. Ο Περιφερειάρχης που βρέθηκε στο μέτωπο της φωτιάς από τις 5 το πρωί, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίζουμε για μια εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση για την αντιμετώπιση της οποίας έχουν διατεθεί όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ζητήσει βοήθεια από κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης.

Δείτε το βίντεο

ΣΧΟΛΙΑ

BLOGGER
Όνομα

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ,42,αναμνήσεις,43,ΑΝΔΡΑΣ,15,ΑΝΕΚΔΟΤΑ,11,Απίστευτα,458,ΑΠΟΨΕΙΣ,16,ΑΣΤΕΙΑ VIDEOS,9,ΑΣΤΕΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ,12,ΓΕΛΙΟ,508,γενικού ενδιαφέροντος,160,ΓΥΝΑΙΚΑ,23,δια χειρός...,28,ΕΙΚΟΝΕΣ,197,εκκλησία,49,εκλογές 2015,15,ΕΛΛΑΔΑ,2919,εργασία,66,ερωτήσεις καφενείου,9,ζώα,77,Ζώδια,5,ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ,105,ΚΑΙΡΟΣ,1,ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ,5,ΚΟΣΜΟΣ,836,κουτσομπολιό,159,Μουσική,35,ΜΥΣΤΗΡΙΟ,211,οφθαλμαπάτες,3,ΠΑΙΔΙ & ΓΟΝΕΙΣ,10,παραπολιτικά,7,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,71,Σεισμός,14,ΣΟΚ,235,ΣΥΝΤΑΓΕΣ,14,ΣΧΕΣΕΙΣ,42,Τεχνολογία,542,ΥΓΕΙΑ,328,φράσεις,28,ΧΡΗΣΙΜΑ,79,ads,1,auto - moto,96,celebrities,258,HOT,461,lifestyle,356,media,225,prognostika,1,quiz,1,sexy,195,sport,301,stoixhma,1,tips,5,
ltr
item
ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΜΑΣ: Αχαΐα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά - Εκκενώνονται χωριά
Αχαΐα: Ανεξέλεγκτη η φωτιά - Εκκενώνονται χωριά
http://static.madata.gr/files/6_F/fotiario_640669263.jpg
ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΜΑΣ
http://tokafeneiomas.blogspot.com/2012/07/ahaia-anekselegkti-i-fotia-ekenonontai-horia.html
http://tokafeneiomas.blogspot.com/
http://tokafeneiomas.blogspot.com/
http://tokafeneiomas.blogspot.com/2012/07/ahaia-anekselegkti-i-fotia-ekenonontai-horia.html
true
5640985210685719680
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΟΛΑ Περισσότερα... Απάντηση Ακύρωση απάντησης Διαγραφή Από Αρχική ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Εμφάνιση όλων ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΕΤΙΚΕΤΑ ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ Ουπς! Δεν βρήκαμε κάτι! Πίσω στην ΑΡΧΙΚΗ Κυριακή Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκευή Σάββατο Κυρ Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σαβ Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος Απρίλιος Μάιος Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος Σεπτέμβριος Οκτώβριος Νοέμβριος Δεκέμβριος Ιαν Φεβ Μαρ Απρ Μάιος Ιούν Ιούλ Αύγ Σεπ Οκτ Νοέ Δεκ μόλις τώρα 1 λεπτό πριν $$1$$ λεπτά πριν 1 ώρα πριν $$1$$ ώρες πριν Χθες $$1$$ ημέρες πριν $$1$$ εβδομάδες πριν περισσότερες από 5 εβδομάδες πριν Ακόλουθοι Ακολουθήστε THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content